پسیو شبکه
همانطور که می دانید شبکه های رایانه ای امروزه بستر و پایه مبادله اطلاعات حجیم در دنیای کار، آموزش و صنعت است. و انتخاب معماری مناسب شبکه و دستگاه های مورد نیاز راه اندازی شبکه مانند کابل، رک، سوئیچ، مودم و ... بر اساس نیاز سنجی محیط کار و طراحی مناسب بر اساس نقشه استاندارد و پشتیبانی شبکه و تجهیزات آن از عوامل مهم توسعه استاندارد و مناسب شبکه می باشد.
در این مطلب آموزشی قصد داریم بطور مفصل به معرفی انواع تجهیزات پسیو شبکه و کاربرد آنها بپردازیم اما لازم می دانیم پیش از شروع، بطور خلاصه با مفاهیمی از قبیل شبکه چیست، نصب و راه اندازی شبکه و مطالبی از این قبیل آشنا شوید.
شبکه
شبکه در لغت، به گروهی از افراد و یا اشیاء گفته میشود که قادر به اشتراکگذاری و تبادل اطلاعات با یکدیگر می باشند. به عنوان مثال یک شبکه کامپیوتری را در نظر بگیرید که با هدف ایجاد اتصال و اشتراک گذاری منابع و اطلاعات راه اندازی شده است. بدیهی است که این شبکه کامپیوتری دارای اجزاء و تجهیزاتی از قبیل سیستم های کامپیوتری، انواع سخت افزار و نرم افزار های مربوط به شبکه و تجهیزات ارتباطی نظیر کابل های شبکه و سایر تجهیزات می باشد که هر کدام از آن تجهیزات وظیفه ی مشخص و مخصوص به خود را دارند.
تجهیزات شبکه که به آن اشاره کردیم، به طور کلی به دو دسته تجهیزات پسیو شبکه (passive) و تجهیزات اکتیو شبکه (active) تقسیم می شوند. برای آشنایی با تجهیزات پسیو و اکتیو شبکه با ما همراه باشید.
تجهیزات اکتیو شبکه
به کلیه تجهیزاتی که در ساختار شبکه به برق متصل میشوند و بطور فعالانه سیگنال های الکترونیکی را تولید، تقویت، هدایت و مسیریابی می کنند و به انتقال، نگهداری، مدیریت و یا ذخیره سازی اطلاعات می پردازند، تجهیزات اکتیو یا فعال شبکه گفته می شود. تجهیزات اکتیو شبکه سیگنال ها را از طریق تجهیزات پسیو شبکه، که بطور مفصل به معرفی آنها خواهیم پرداخت، در شبکه جابه جا می کنند. چند نمونه از تجهیزات اکتیو شبکه عبارتند از : انواع سوئیچ شبکه، هاب، روتر، سرور، فایروال، تجهیزات ویدیو کنفرانس، کارت شبکه، دوربین های مداربسته و ...
تجهیزات پسیو شبکه چیست
تجهیزات پسیو شبکه به مجموعه ای از تجهیزات شبکه از قبیل انواع کابل ،کانکتورها و اتصالات ، داکت یا کانال، انواع رک و ... گفته می شود که در تولید، تقویت و اصلاح سیگنال ها هیچ نقشی ندارند و فقط نقش زیرساختی جهت انتقال و عبور دیتا را به عهده دارند. تجهیزات پسیو شبکه در هنگام انتقال دیتا، هیچ گونه تغییری در اطلاعات به وجود نمیآورند و به جریان برق نیز نیازی ندارند.
تجهیزات پسیو شبکه بسیار متنوع هستند، و از آنجایی که شناخت تجهیزات مورد استفاده در شبکه، میتواند نقش مهمی در بازدهی نهایی شبکه و کیفیت اتصالات داشته باشد، قصد داریم در ادامه به معرفی پرکاربردترین تجهیزات پسیو شبکه بپردازیم. البته به این نکته توجه کنید که راه اندازی شبکه و اجرای پسیو شبکه نیاز به رعایت استانداردهای اصولی دارد و پسیو کار شبکه حتما بایستی تجربهی لازم و کافی را در این مورد داشته باشد.
انواع تجهیزات پسیو شبکه
-
کابل شبکه
- کابل شبکه یکی از مهم ترین و پرکاربردترین تجهیزات شبکه پسیو می باشد که نقشی بسیار مهم و اساسی یعنی برقراری ارتباط بین اجزا و مولفه های شبکه با هدف انتقال داده و اطلاعات بین کامپیوترها، روترها، سوییچها و ... را بر عهده دارد.
- کابل شبکه در انواع مختلفی تولید می شود و این تنوع به توپولوژی، پروتکل یا اندازه شبکه (LAN – WAN) بستگی دارد.
- از جمله انواع کابل شبکه می توان به کابل زوج به هم تابیده، کابل کواکسیال یا هم محور و کابل فیبر نوری اشاره کرد.
-
-
-
-
فرق کابل شبکه مسی و فیبر نوری
- قطعا همه ما با کابل مسی آشنایی داریم. کابل شبکه مسی دارای تعدادی سیم با هادی مسی می باشد که با هدف جلوگیری از اختلال CrossTalk که توسط جریان های مجاور ایجاد می شود، بصورت زوج سیم به هم تابیده شده اند.
- اما کابل شبکه فیبر نوری اطلاعات را بصورت پالسی از نور در طول تارهایی از جنس سیلیکا یا پلاستیک با قطر کمتر از موی انسان انتقال می دهد. ظرفیت انتقال کابل فیبر نوری 26000 برابر بیشتر از کابل زوج به هم تابیده می باشد.
- کاربرد کابل شبکه مسی (کابل زوج به هم تابیده ) در سیم کشی های کوتاه داخلی مثل سیم کشی بین کامپیوترها، وال پلیت ها و سایر تجهیزات می باشد. اما کابل فیبر نوری به دلیل سرعت و حجم انتقال بالایی که دارد در اتصالات بین ساختمانی و یا ارتباطاتی که نیازمند سرعت بسیار بالا هستند و همچنین در جاهایی که پهنای باند بالا لازم داریم مثل مراکز داده، و یا ظرفیت بالا نیاز داریم مثل بیمارستان ها و فرودگاه ها و بانک ها، مورد استفاده قرار میگیرد.
-
پچ پنل
- پچ پنل (Patch Panel) یکی از تجهیزات پسیو شبکه می باشد که با هدف سهولت در برقراری ارتباطات در بستر شبکه و همچنین مدیریت بهتر آن ها مورد استفاده قرار میگیرد.
-
- پچ پنل قطعه ای مستطیل شکل است که روی آن به تعداد مشخصی پورت شبکه (24 پورت ، 48 پورت و ... ) وجود دارد و وظیفه اصلی پچ پنل این است که بین نقاط انتهایی کابلهای شبکه و تجهیزات اکتیو شبکه، مثل هاب، روتر و … قرار گرفته و به جای آن که کابلهای شبکه مستقیما به این تجهیزات متصل شوند از طریق پچ پنل وصل میشوند. توسط پچ پنل می توان نظم را در بین کابل ها برقرار کرد و شبکه را بهتر و بسیار بهینه تر مدیریت کرد.
-
- اگرچه استفاده از پچ پنل به عنوان یک تجهیز پسیو شبکه، الزامی نیست اما استفاده از آن در شبکه هایی که در طی زمان گسترش می یابند و یا تغییراتی را به دنبال دارند، کار را راحت تر و منظم تر کرده و باعث مدیریت و عیب یابی سریع تر شبکه می شود.
-
رک
- رک محفظه ای است که با اهداف محافظت از تجهیزات شبکه در برابر ضربه و فشار و دسترسی آسان به منظور اضافه یا کم کردن و یا تعمیر تجهیزات شبکه مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع رک ها نقش سازماندهی تجهیزات شبکه را بر عهده دارند. با نصب تجهیزات شبکه از قبیل روتر، مودم، فایروال، سوئیچ و ... درون رک، علاوه بر موارد گفته شده، تجهیزات با نظم و زیبایی ظاهری و ترتیبی خاصی در یک جا جمع می شوند.
- از دیگر مزایای استفاده از انواع رک می توان به تهویه مناسب و در نتیجه کارایی بهتر و بیشتر تجهیزات شبکه اشاره کرد.
-
-
انواع رک
- رک ها به عنوان یکی از تجهیزات پسیو شبکه، در انواع مختلفی از نظر ابعاد، رنگ، جنس ساخت و دیواری یا ایستاده بودن تولید می شوند.
-
انواع رک از نظر ابعاد
- ابعاد رک به این صورت بیان می شود به عنوان مثال رک 6 یونیت عمق 60، که در این ابعاد، یونیت واحد سنجش ارتفاع رک است و معادل ۵/۴۳ میلی متر می باشد. عمق رک نیز بر اساس سانتی متر بیان می شود. که بطور استاندارد در انواع 35، 45 و 60 سانتی متر تولید می شود.
-
-
انواع رک از نظر نصب
- رک دیواری
- رک دیواری سایز کوچکی دارد و روی دیوار نصب میشود. رک دیواری، به عنوان یکی از معمول ترین تجهیزات پسیو شبکه، بیشتر برای شبکه های کوچک و یا قسمتی از یک شبکه بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد.
-
-
-
-
- رک ایستاده
- رک ایستاده از دیگر تجهیزات پسیو شبکه می باشد که در مقایسه با رک دیواری دارای ابعاد و اندازه ی بزرگتری است. بنابراین در دیتاسنترها یا شبکه هایی که تعداد تجهیزات و حجم کابل کشی زیاد است، مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله موارد کاربرد رک ایستاده می توان به مراکز بزرگ و بانک ها ، شرکتها و کارخانجات، اشاره کرد.
-
- این نوع رک بصورت ایستاده بر روی زمین قرار میگیرد و به منظور سهولت در جا به جایی دارای چرخ است و معمولا رک ایستاده با هدف دسترسی آسان به تجهیزات، از همه طرف دارای درب می باشد
-
نگهدارنده کابل
- نگهدارنده کابل یک محفظه درپوش دار فلزی و مقاوم است که در اطراف آن حلقه هایی برای ورود و خروج کابل ها تعبیه شده است و به منظور توزیع، پوشاندن و نظم بخشیدن به کابل های درون رک مورد استفاده قرار میگیرد. نگهدارنده کابل از جمله تجهیزات مهم پسیو شبکه می باشد که از ریزش کابل ها بر روی سایر تجهیزات درون رک جلوگیری کرده و علاوه بر ظاهر زیبا و مرتب، از کابل ها در برابر ضربه و فشار محافظت می کند. روی بدنه نگهدارنده کابل سوراخ هایی تعبیه شده است تا بتوان آن را توسط پیچ و مهره در داخل رک نصب کرد.
-
پاور ماژول شبکه
- همانطور که می دانید در داخل رک ها تجهیزات بسیار زیادی قرار داده شده اند که همگی با انرژی برق کار می کنند. بنابراین برق رسانی به همه آنها نیز می تواند معضل بزرگی باشد. به منظور رفع این نیاز، پاور ماژول های رک که شامل چندین پریز برق می باشند، طراحی و تولید شده اند. در واقع پاور ماژول یکی از امکانات پسیو شبکه است و برای توزیع برق به تجهیزاتی از قبیل: سرورها، سوئیچ، روتر و … که داخل رک ها قرار دارند، مورد استفاده قرار میگیرد.
-
- پاور ماژول ها معمولا دارای یک کلید قطع و وصل کلی می باشند تا بتوان در شرایط اضطراری از آنها استفاده کرد. همچنین این تجهیز پسیو شبکه، به گونه ای طراحی شده است که با استفاده از پیچ و مهره، قابل نصب درون رک می باشد.
- پاور ماژول ها در انواع مختلفی از نظر تعداد پریز (3 پورت، 6 پورت، 8 پورت، 9 پورت) تولید می شوند که می توان با توجه به تعداد تجهیزات درون رک و پریزهای مورد نیاز بهترین را انتخاب کرد.
-
کیستون شبکه
- یکی دیگر از پرکاربرد ترین تجهیزات پسیو شبکه های داخلی، کیستون می باشد. کیستون ها نوعی رابط هستند که ارتباط بین کابل شبکه با سایر تجهیزات را برقرار می کنند. در واقع کیستون ها به نوعی، پریز شبکه می باشند که از یک طرف به کابل شبکه متصل می شود و از طرف دیگر دارای یک مادگی می باشد که به تجهیزاتی از قبیل سوئیچ ها، روترها، سرورها و یا کیس کامپیوتر کاربر متصل می شود.
-
-
- کیستون ها داخل قاب پریز شبکه یا درون پچ پنل ماژولار قرار میگیرند. به طور معمول روی بدنه کیستون، یک جدول رنگی وجود دارد که پسیو کار شبکه با کمک آن بتواند به راحتی و بصورت صحیح اتصالات کیستون را برقرار کند.
-
-
-
فیس پلیت و کادر ماژول
- از دیگر تجهیزات پسیو شبکه می توان به کادر ماژول و فیس پلیت اشاره کرد. همانطور که میدانید کادر یا فریم تجهیزی است که برای نصب انواع کلید و پریز برق و شبکه روی بدنه ترانک مورد استفاده قرار میگیرد. کادر ماژول در انواع 2، 4، 6 و 8 ماژول تولید می شود که می توان با توجه به تعداد کلید و پریز مورد نیاز انتخاب کرد.
-
- فیس پلیت نیز از تجهیزات پسیو شبکه است که ظاهری شبیه به کادر ماژول دارد و به عنوان یک قاب برای نصب توکار کیستون ها مورد استفاده قرار میگیرد. فیس پلیت ها در انواع تک پورت و دو پورت تولید می شوند.
داکت و ترانکینگ
داکت و ترانکینگ، محفظه های در بسته ای هستند که مسیر عبور کابل های مختلف در سیستم های اضطراری ، ups ، شبکه های کامپیوتری ، سیستم های صوتی تصویری ، اعلام حریق و ... را فراهم می کنند. البته داکت ها در مقایسه با ترانک ها، ساختاری بسیار ساده دارند و کمتر برای پیاده سازی شبکه های ساختار یافته مورد استفاده قرار میگیرد.
ترانک ها یکی از معمول ترین تجهیزات پسیو شبکه می باشند که به منظور فراهم کردن بستر مناسبی برای کابلکشی و راهاندازی شبکه استفاده می شوند. از جمله ویژگی های ترانکینگ ها که آنها را در دسته تجهیزات پرکاربرد پسیو شبکه قرار داده است می توان به ماژولار بودن آنها اشاره کرد، بدین معنا که امکان نصب انواع پریزهای برق و شبکه و کلیدهای خاص بر روی ترانک ها وجود دارد و می توان آنها را روی ترانک جابجا کرد و در محل مورد نظر قرار داد.
امکان نصب پارتیشن نیز از جمله ویژگی های مهم انواع ترانک می باشد زیرا با جداسازی کابل ها، می توان میزان نویز کابل های مختلف بر یکدیگر را بسیار کاهش داد.
از دیگر ویژگی های انواع ترانک به عنوان یکی از حیاتی ترین تجهیزات پسیو شبکه، ابعاد بزرگ آن به منظور انتقال تعداد زیاد سیم و کابل و بدنه مقاوم آن جهت جلوگیری از پوسیدگی و آسیب دیدن کابل ها و دوام بیشتر آنها می باشد. بنابراین اگر به دنبال بستر مناسبی جهت پیاده سازی شبکه های ساختار یافته هستید، ترانکینگ می تواند گزینه بسیار مناسبی باشد.
جعبه پریز
در سالن های همایش و آمفی تئاترها در هنگام سخنرانی ها و در سالن های کنفرانس زمان برگزاری جلسات، همواره یکی از معضلات حضار، دسترسی راحت به پریز های مختلف برق و شبکه، در محل استقرار آنها، به منظور متصل شدن به شبکه سالن، شارژ نمودن لپ تاپ، گوشی و نیازهایی از این قبیل می باشد. بدین منظور انواع جعبه پریز کف خواب و رومیزی طراحی و تولید شده اند که علاوه بر امکان دسترسی راحت کاربران به انواع پریز برق و شبکه، زیبایی اتاق را حفظ می کند و مانع از تجمع سیم ها می شود.
-
1. جعبه پریز رومیزی
- جعبه پریز رومیزی یکی دیگر از انواع تجهیزات پسیو شبکه می باشد این تجهیز بصورت یک جعبه فلزی است که تعدادی پورت مادگی در آن قرار دارد. این باکس ابعاد بسیار کوچکی دارد و عموما در سالن های کنفرانس بر روی میز ها به جهت گرفتن خروجی USB ، HDMI، VGA ، پریز برق ، شبکه ، تلفن و … مورد استفاده قرار می گیرد.
-
-
2. جعبه پریز کف خواب
-
جعبه پریز کف خواب تشکیل شده از یک دریچه و یک جعبه توکار می باشد که در داخل کف سازی سالن های همایش، آمفی تئاترها و ... قرار گرفته و امکان دسترسی به پریز های برق و شبکه را برای کاربران فراهم می کنند.
-
-
با توجه به احتمال رفت و آمد اشخاص، عبور تجهیزات و وارد شدن فشار و ضربات بسیار روی جعبه پریز کف خواب، لازم است این نوع باکس ها دارای ساختاری بسیار مستحکم باشند. جعبه پریز کف خواب به عنوان یک تجهیز پسیو شبکه، عموما دارای پورت های HDMI،VGA ،USB ،Audio ،RCA شبکه و برق می باشد.